2008-03-05

2008-03-03 ja -04, Operaatio Kouluttautuminen, Akun Tehdas

Taas tuli pari päivää paleltua Akun Tehtaan isossa hallissa. Nii-in, se on oikeasti ihan jäätävän kylmä paikka. Allekirjoittaneella oli villasäärystimet (kiitos niistä rakkaani) ja puolet porukasta istuivat takki päällä. Ei niin kovin kiva kyllä tuo. Tosin, ehkä se viileys on ihan positiivinen seikka siinä vaiheessa kun tuohon ehkä 15x17x8m tilaan ahdetaan iso valokattaus, täysi pa ja monitorit, sekä jotain pyroja vielä... ;) Tuolla on mm. kuvattu musiikkivideoita ja tehty PA-treenejä ennen kiertueelle lähtöä.

Ohjelmassa oli D&B:n suunnittelusoftien läpikäymistä, mittaamisen ihmettelyä, PA:n ripustusta ja "nintendolla" (Digico D5) leikkimistä. Mikäs siinä, mukavaahan se oli.

On muuten aika koomisen näköistä kun kuunnellaan jotain PA:ta tai jonkin säädön vaikutusta tuolla. Porukkaa on se vajaat 20 henkeä tuossa hallissa, ja kaikki kävelevät epämääräisen näköisesti ympäri mökkkiä yrittäen vaikuttaa siltä kuin kuuntelisivat hyvinkin analyyttisesti ilmassa olevaa meteliä. Mutta hauskaa se silti on. :)

Ai niin, ja meinattiin suunnittella PA-ripustus (4*Q1+2*Q-sub/puoli), jossa alin kaappi olisi ollut 1,7m korkeudella. Mutta, luovuttiin sitten suunnitelmasta kuitenkin. Sen jälkeen pohdimme cardioid subbasen sijoittamista lavan keskelle eteen, mutta siitä luovuttiin kun popparia ei olisi näkynyt sen takaa. Ei ole helppoa äänimiehen elämä ei, mikään ei koskaan kelpaa... ;)

Lopulliseksi ratkaisuksi tuli sitten ripustaa nuo Q1:t ja sijoitella 4 Q-subia lavan eteen reilun metrin välein ja viivästää laitimmaisia sopivasti. Tuollakin saa kivasti suuntaavuutta subbasosastolle, ja suuntaavuuteen voidaan vaikuttaa sähköisesti. Jos asia sattuu kiinnostamaan enemmän, niin http://www.dbaudio.com/en/support/down/array/ tuolta löytyvällä ArrayCalcilla sitä voi kokeilla. Vaikka tuo käsitteleekin ainoastaan D&B:n koilottimia, niin kun sub arrayhyn valitsee Q-Subin, voi mallintaa riittävällä tarkkuudella kaikki 18-tuumaisia yksielementtisiä subbasia. Valitettavasti tuo vaatii toimiakseen Microsoft Excelin, ja avattaessa makrot _pitää_ sallia, tai muuten se ei toimi. No, ehkä siitä joskus tulee sellainenkin versio, joka toimisi ilman Exceliä...

Mittausosiossa tuli myös opittua muutama varsin näppärä keino, jolla subbasten ja yläpäiden välisen viiveen saa katsottua kohdalleen. Saatiin tuolla 6-7 dB lisää mökää jakotaajuuden tienoille, vaikka mitään muuta ei tehty kuin viivästetty toista osapuolta sopivasti. Täytyypä katsoa milloin ehtisi ihmetellä noita hienouksia ihan oikealla keikalla... Niin, ja tämähän sitten mitataan miksaajan kohdalta. Koska jos miksaajan kohdalla on kuoppa taajuusvasteessa, puukorvainen miksaaja yrittää nostaa ko. taajuusaluetta, jonka jälkeen sitä tuleekin muualla sitten liikaa -> ei hyvä tämä.

Näin tällä kertaa. Toukokuussa järjestettävästä konsertistakin oli jo jotain alustavaa puhetta, mutta en niitä viitsi tässä vielä kertoa sen tarkemmin. Jos kuitenkin suunnitelmat toteutuvat, niin toteutamme erään Ihan Oikean (tm) konsertin tekniikan kokonaisuudessaan (ainakin siis äänen osalta). Se olisi kyllä mukava juttu se. Tästä kuitenkin lisää sitten lähempänä h-hetkeä.

Seuraava keikka onkin viikonloppuna. Pääsee taas säätämään videokuvaa ja vetämään niitä ihania kaapeleita. Tällä kertaa saatan jopa itse olla oikeasti vastuussa koko hommasta, joten täytynee yrittää skarpata vähän enemmän. ;)

Näihin tunnelmiin.

Ei kommentteja: