2009-11-01

2009-10-30, AikaGospel, Rauma

Päivästä oli odotettavissa pitkä, ja osittain meistä riippumattomista syistä johtuen se piteni vielä entisestään. Lähtö oli 0545 lauantaina aamulla, ja kotona oli 0530 sunnuntaina. Ei ihan 24h, mutta ei tuon takia viitsinyt jäädä vartiksi varastolle kökkimään... :) Taisi myös toisaalta olla allekirjoittaneen kohdalle osuneista työpäivistä pisin. Onneksi tuollaisia rypistyksiä ei ole ihan joika keikalla...

Tuli myös vihdoinkin saatua se Habakukin viime syksynä nauhoitettu 10-vuotiskonsertin live-dvd. Pariin otteeseen sitä olen jo tiedustellut, mutta ei ollut ilmeisesti tieto välittynyt oikealle henkilölle. Nyt asia on kuitenkin korjattu. Kiitoksia. :) Eihän siinä muuten mitään, mutta kun tein kuitenkin monitorit tuossa konsertissa sekä toimitin kaluston paikalle, niin onhan se kiva saada muisto tapahtuneesta. Lisäksi näyn taltioinnissa muutamassa kohdassa lavan takana, mutta voinko sen takia sanoa olevani julkkis? Paha kysymys kyllä.

Meillä oli uusi auto käytössä. Tai siis sellainen, jolla ei aiemmin oltu keikkailtu. Sprinter tämäkin, mutta asuntoautoksi rekisteröity. Eli autosta löytyi pari sänkyä (tavaratilassa kovat seinälle kääntyvät vanerilaverit), keittolevy sekä tavaroille säilytyskaappeja hytin puolelta. Tuolla tavalla säästää veroissa tms ja autolla voi ajella 100 km/h. Ihan kiva pitkillä keikoilla. Jonzu vaan ei oikein tykännyt, kun oli manuaalivaihteisto ja ehkä pykälän liian pieni kone. Ainakin tuolla tavaramäärällä pienempää joutui hakemaan jo varsin pienessä ylämäessä.

Päivän esiintyjinä olivat Habakuk, Jooa & Band, Lumina Polaris sekä Matias Koskinen Band. Ei niistä sen enempää, muuta kuin että Habakukin kanssa on aina mukava tehdä töitä. Toisaalta, sen verran usein tullut kyseinen laulu- ja soitinorkesteri vastaan, että alkaa olla jo varsin tuttua porukkaa. Se helpottaa aina. Mutta, kyllä muidenkin kanssa toki selvittiin, vaikka aikataulu oli enemmän kuin haastava.

Meille oli siis varattu 75 min aikaa 3 bändin + 1 tanssiryhmän soundcheckejä varten. Kyllähän tuo riittäisi varsin mainiosti, jos tilaa olisi tavaroiden pyörittelyyn. Ja homma olisi jotenkin järkevästi organisoitu. (Stagemanager huudettu...) Ai niin, Habakukin monitoriräkin kytkemiseen meni myös varsin huomattava määrä aikaa, kun ei meillä ollut splittausta kuin kahteen tiskiin (sali+oma monitori).

Vedin meidän monitorihaaran Habakukin monitoriräkille, josta kierrätettiin heidän räkissään olevan splitterin kautta heille menevät kanavat ja loput palautin suoraan meidän monitorihaarasta kahdella viuhkalla meidän tiskiin. Äh, unohtui ottaa talteen se mun pätsäyslistä, alkoi kyllä hirvittää jo itseäänkin. Mutta, kaikesta huolimatta yksi ainoa patch-vihre tuli, ja sekin huomattiin ennen esiintyjien lavalle menoa, joten hämmästyttävän hyvin tuo sujui. Kyllä se olisi liian helppoa, jos aina olisi saatavilla riittävästi kunnon splittauskalustoa, lavahakuja yms... :)

Hessulla meinasi myös olla vähän ongelmia valojen kanssa. Ei vähiten hajoavien PAR-kannujen ja kummallisissa paikoissa sijainneiden sähköjen takia. No, kyllä tuo sähköongelma lopulta saatiin ratkaistua, mutta jonkin aikaa jouduttiin asiaa säätämään. Lopputulos oli, että valoille oli 32A (25A sulakkeilla) ja 16A -voimavirrat käytössä kahdelle himmentimelle. ja tokihan 16A lähdössä oli välillä myös kaffinkeittimiä yms kiinni, joten hieman joutui säätämään. Äänelle saatiin myös 16A kolmivaihe, vaikka ihan hyvin tuon pystyisi vetämään 16A yksivaiheella. Jopa 10A saattaisi hätätapauksessa riitää. Tosin, onhan se mukavampi vetää, kun on vähän turvamarginaalia.

Tällä kertaa oli siis muuten sama päätekattaus kuin Porissa vapiksen julilla, mutta QSC:t olivat vaihtuneet kahteen lab.Gruppen 4000-päätteeseen. Tuntui kyllä toimivan jo pykälää paremmin kun oli yläpäiden pahveille (eli se 12"-elementti, vai 15", ei nyt jaksa muistaa...) melkein jo riittävän iso pääte, 700W vs. 1300 W. Ei tuo nyt toki ole edes 3 dB:n ero, mutta tuntui silti vaikuttavan varsin paljon. Tosin, eri firmojen päätteet, niin silläkin voi olla jotain eroa. Mutta, oli silti mielenkiintoista testata.Monitoritiskin sijainti oli tällä keikalla hieman epäoptimaalinen. Ihan liian keskellä lavaa, ja noin metrin päässä rumpuista. Eli ihan liian näkyvällä ja meluisalla paikalla. Mutta, aina ei voi voittaa ja tuo oli käytännössä ainoa järkevä sijainti kioskilleni. Onneksi on hyvät korvatulpat ja eristävät kuulokkeet. :) Huomaa myös tiskin alle sijoitetut monitori-eq:t sekä kaukokaapeli.

Saas nähdä, seuraavat 3 viikonloppua on enemmän tai vähemmän osittain varattu keikkailulle. Ohjelmassa on TV-Wup, Maata Näkyvissä sekä Nokia mission monitorituuraus. Niille on tulossa joku ulkolainen ylistyksenjohtaja vierailulle, ja vaikkei ole sinällään edes mikään "iso" tapahtuma kyseessä, niin odotan mielenkiinnolla kuinka korkealle mopo keulii tällä kerralla...

Mutta, jos tästä vähitellen rupeaisi miettimään jotain muutakin kuin koneella istumista. Ja jos vaikka illalla menisi ajoissa nukkumaan, kun viime yö jäi vain alle viiteen tuntiin. Heräilin siinä vähän ennen yhtätoista. Minkäs sitä itselleen mahtaa, kun ei vain osaa nukkua kovin myöhään...

Ei kommentteja: