2008-02-05

2008-02-04, Kaapelitehtailua

Saatiin vihdoinkin tarvikkeet väsätä nauhoituskaapeli saalemille, ja niinpä ryhdyin toimeen. Ajattelin pitää senkin osalta "päiväkirjaa", koska se on kuitenkin allekirjoittaneelle isohko ponnistus. Käytännössä siis tilasimme 40m 16-kanavaista Cordialin kaapelia, ja tuosta olisi tarkoitus väsätä kaksi kipaletta 20m kaapeleita, liittimiä olisi siis kolvattavana vaivaiset 64.

2008-02-01 perjantai

Sain vihdoinkin haettua paketin postista. Ihan kiva roudattava tuollainen >20 kiloisen kaapelin sisältävä pahvilaatikko... Olivat saaneet sen kuljetuksessa hieman rikki, mutta koska se tuli postiennakolla niin oli pieni ongelma edessä. Pykälien mukaan mentäessä kuittauksen jälkeen asiakas on hyväksynyt kuljetuksen, eli siitä valittaminen ei enää onnistu. Mutta koska se tosiaan tuli postiennakolla, niin laatikkoa ei voinut aukaista ennen kuin sen oli maksanut (ja siis kuitannut). Suomeksi sanottuna ei ollut mitään mahdollisuuksia tarkistaa, oliko lasti ehjä... Totesin kuitenkin, että tarvikkeita on odotettu sen verran pitkään, että pakko ottaa riski. Ja tällä kertaa se kannatti, kaikki oli niinkuin pitikin laatikon sisällä. Helposti voinee arvata, että olin aika helpottunut kun tuo selvisi.

2008-02-04

Projekti Kaapelitehdas alkoi. On se kiva selvitellä 40 metristä 16-kanavaista kaapelia, joka on kiepitetty Väärin(tm), eli ei ole välitetty yhtään tuleeko kierteitä vai ei... Muuten meni kyllä ihan kivasti kaikki, vaikkakin alkuvalmisteluissa kesti yllättävän pitkään. No, huomenna pääsisi kuitenkin jo kolvaamaan, niin mikäs siinä sitten.

Päätin tuolla ollessa ryhmitellä xlr-viuhkat neljän kanavan ryhmiin värikkäällä kutistesukalla, koska Cordialin kaapelissa kaikki ovat mustia... Samaa väriä tulisi sitten myös liittimen viereen, niin pysyisi ehkä jopa kärryillä. Tästä ratkaisusta tullee kuvia sitten kun kaapeli on valmis. Ainut ongelma oli, että Clas Ohlsonin kutistesukkapussista puuttui yksi tärkeä koko. :( Käytännössä siis yksi väri on vielä tekemättä. Toisaalta, sen voisi kyllä jättää vaikka mustaksi...

Aikaa tuhraantui n. 3,5h.

2008-02-05

Vielä viimeiset kutistesukat paikalleen ja sitten pääsikin valmistelemaan itse kolvausta. Yllättävän kauan siinäkin kuitenkin kului, kun ei viitsi ihan sutaisten tehdä tätä projektia... Huomasin myös, että vihreiden määrä vähenee kun tekee sarjatuotantoa. Ei niin helposti unohdu se liittimen ensimmäisenä piuhaan laitettava osa pois kun laittaa kerralla useamman. Tuli tämäkin kokeiltua. Se on aina yhtä ärsyttävää kolvata irti hyvin onnistuneet liitokset... ;)

4h työn jälkeen oli valmiina 24 xlr:ää, enää 40 siis jäljellä. Tosin, tänään kyllä kului vielä varsin merkittävä osa ajasta alkuvalmisteluissa... Tästä on hyvä jatkaa huomenna. Jos silloin vaikka saisi sen 12 liitintä kolvattua...

2008-02-06

*yawn* 16 liitintä tämän päivän saldo, eli enää 24 jäljellä. Kyllä se tästä... Ja kävinpä sitten ostamassa lisää kutistesukkaa, niin sai värikoodauksetkin kuntoon. Huomenna pitäisi muistaa ottaa kaapelitesteri mukaan, niin saa sitten testattua, että toimiiko tuo ollenkaan. Yllättävän nopeasti tuo kuitenkin valmistuu, oletin siihen varsinaiseen kolvailuun kuluvan paljon kauemmin. Tällä hetkellä vauhti on 4 liitintä noin puolessa tunnissa. Juu, eipä tämä tietystikään mikään hurja vauhti ole sellaiselle, joka on paljon kolvannut, mutta ihan riittävä mulle. :)

Aikaa tänään kului noin 2,5h.

2008-02-07

\o/ 64 liitintä paikoillaan, eikä yksikään mennyt ristiin. Lisäksi ainoastaan yhden jouduin irrottamaan ja kolvaamaan uudestaan kun olin unohtanut laittaa sen kriittisen osan paikoilleen, ja tämä oli ihan ensimmäinen liitin. Testerin mukaan siis kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta lauantaina sen sitten näkee. Täytyy nyt toivoa, että ei mitään kummempia ongelmia tule. Ei hirveästi jaksaisi tuota enää säätää tällä erää. Ensi viikolla pitää vielä tehdä viimeistelyt (eli kutistaa ne merkkauskutistesukat) ja laittaa numerointi kuntoon. Sen verran pieniä nuo kaapelin omat numerot, että kiireessä niiden tuijottelu ei oikein luonnistu...

Ai niin, kyllä se työtahti vain nopeutuu (ainakin johonkin rajaan asti) harjoituksen lisääntyessä. Viimeiset 16 liitintä menivät paikalleen n. 1,5h kuluessa, eli 30 min nopeammin kuin mitä vauhti vielä pari päivää sitten olisi antanut ymmärtää.

Tämän päivän osalta työtunteja kertyi noin 4.

Ja sitten saldo tähän mennessä:
  1. 40m kaapelia
  2. 64 xlr-liitintä
  3. 192 kolvattua pinniä
  4. 192 pientä palaa suojasukkaa liitinten sisään
  5. 6 palaa liimakutistesukkaa (yht ~90cm)
  6. 64 palaa mustaa ohutta kutistesukkaa (yht ~250cm)
  7. 16 isompaa merkkauskutistesukkaa (á 10cm)
  8. 64 pienempää merkkauskutistesukkaa (á 3cm)
  9. paljon tinaa, hikeä ja roskia
  10. aikaa ~14h (lisäksi matkat Hervanta-keskusta-Hervanta)
Niin, ei siinä nyt sitten loppujen lopuksi mennytkään ihan niin kauan kuin olin pelännyt. Tosin, kuten jo todettu, ihan valmis se ei vielä ole ja tulikastekin on vasta edessä. Vaikuttaa kuitenkin varsin hyvältä jo tässä vaiheessa.

Näihin tunnelmiin.

Ei kommentteja: