2013-11-21

Mitä ihmettä?

"Mitä ihmettä" muutamalla huuto- ja kysymysmerkillä oli kyllä ilmassa kun seuraava näky tuli esiin mutkasta kurvatessamme.


Kiitokset vain Samulille kuvasta! Tuli aika nopeasti mieleen, että käsittääkseni lähdimme ihan Tampereen seudulta liikkeelle, eikä nyt kovin montaa tuntia autossakaan oltu istuttu... Tämä siis samaisella reissulla, joka päättyi Helvettiin.


Niin, aikaa on vierähtänyt edellistä tekstistä. Syitä on monia, enkä niitä nyt lähde tässä penkomaan kovin syvällisesti. Sen verran voisin avata, että kirjoittamisen pitää olla säännöllisen epäsäännöllistä, muuten ainakin allekirjoittaneella kynnys aloittaa uutta tekstiä nousee jonnekin sfääreihin. Olen ainakin omassa pääkopassani laittanut yhdeksi syyksi keikkamäärän vähentymisen, jolloin väistämättä taukojen pituus kasvaa liian massiiviseksi, mutta ei se toki koko totuus ole. Syy sille, miksi tänään päädyin tekstin raapustamaan, on erään henkilön kommentti. Jutteli tänään erään tulevan projektin kalustoa ihmetellessämme, että oli käynyt joskus muinoin lukemassa tätä blogia, ja ihmetteli kun ei tekstejä ollut tullut aikoihin. Päätin sitten yllättää (itseni), ja istahtaa koneen ääreen.

Välillä on sellainen olo, että enemmänkin voisi tehdä keikkoja, mutta koska tämä on minulle vain sivutoiminen harrastus, joka rahoittaa itse itsensä, niin en ole kauheasti jaksanut ressiä ottaa tuosta. Ja mahdollistaapa tämä vapaiden viikonloppujen käsittämätön määrä esimerkiksi seuraavanlaisen harrastamisen:


Tai, voi vaikka käydä pilkillä veneestä:


Tämän reissun ainoa hyväksytty tapa makkaran kärventämiseen täyttää kyllä tiukimmatkin roudarikriteerit. Tosin, tulityökortti oli ainoastaan sillä henkilöllä, joka ei tuollaista harrastanut...Mutta, jos on tarvetta käsiparille, joka pärjää ääntä vääristämässä ja lätkämäistä messua tekemässä, niin saa ottaa yhteyttä!

On sitä toki keikallekin päästy, aina toisinaan, ja tänä vuonna on taas noiden muutamien jo perinteeksi muodostuneiden kinkereiden lisäksi ollut vähän uusia haasteita. Olen joutunut konsultoimaan kiinteiden valojen asennusta (!) ja päässyt miksaamaan erästä orkesteria, jonka takia kirkon keskikäytävällä vedettiin kansantanhua. Ei onnistuisi ihan joka paikassa tuo. Lisäksi Adoben Premiereä on tullut opeteltua käyttämään. Katsotaan nyt, saanko missään vaiheessa mitään julkaisukelpoista ulos...

Viime viikonloppuna oli tuo eräs perinteeksi muodostunut tapahtuma, joka taisi olla jo kuudes kerta allekirjoittaneen osalta. Ja jos jo toinen kerta on perinne, niin tuo alkaa olla aika kaavoihin kangistunutta toimintaa... 

Tuolla on joitakin paloja kyseisestä tapahtumasta: http://www.youtube.com/watch?v=bU6sjzepUVE

Tänäkin vuonna allekirjoittaneen löysi kameran takaa, mutta aiempiin vuosiin muutosta oli se, että tänä vuonna kalusto ei (juuri) asettanut rajoja. Eli kyllä ne puutteet tuli sitten ihan jostain muualta...

Meillä oli käytössä Wernen UT5-kärry:


Helpotti kasausta "kohtuullisen paljon", kun tarkkaamo ajettiin pihaan, vedettiin seinät ulos ja se oli valmiina käyttöön. Tämän jälkeen vain kamerat saliin, kaapelit perässä ja keikka pystyi alkamaan. Ja noi alemmassa kuvassa näkyvät moottoroidut kaapelikelat kamera-triaxeille oli varsin toimiva juttu purussa... Tosin, puutteensa niissäkin, mikään ei ole täydellistä! :) Niistä puuttui siis kaapeliohjurit, jolloin kaapelin sai kiertymään aika jännästi sinne solmuun, kysykää vaikka Tuomakselta....

Tänä vuonna kamerakalusto koostui 6 miehitetystä kamerasta, joista 1 oli kraana, 3 robokamerasta (joita ohjattiin UT-autosta), ja yhdestä miehittämättömästä kiinteästä kamerasta. Ehkä tuolla määrällä nyt juuri ja juuri yhden festarin screen-tuotannon tekee. Etenkin ne orkesterit, joissa lavalla on 3 henkilöä....


Kamera linssillä vai linssi kameralla? Ihan kiva kapistus tuo pääkamerassa ollut linssirykelmä. Ainakin jos ei mene omasta pussista sen hankinta. ;)

Tänäkin vuonna joku halusi aiheuttaa siivoojille harmaita hiuksia ja kärventää ihmiset hengiltä. Liekkien takia mä jouduin heittämään pitkähihaisen pois tuon vedon ajaksi seisoessani kameran takana, ja matkaa oli kuitenkin joku 7-8m... Älkää muuten sitten kertoko meidän ohjaajalle, että tuo ylempi kuva on napattu samaan aikaan kun piti yrittää saada vakaata kuvaa screenille.... Mutta ihmisellähän on juuri tällaisia tilanteita varten kaksi kättä!


Ai niin, mitä ihmeen lätkämäistä messua? Saatiin palautetta perjantaisen messun jälkeen, että näytti ihan lätkältä... Kyllä se on pakko myöntää, että kuvaustyyli oli varmaan lähempänä lätkää kuin Ylen staattisen kuivia jumalanpalveluskyhäelmiä, mutta oltiin kuitenkin nuortentapahtumaa tekemässä... Lisäksi viikonloppuna suurimman osan aikaa ohjaajan tuolilla istunut henkilö tekee käsittääkseni merkittävän määrän lätkäohjauksia vuodessa, en tiedä tiesikö tuon tuomion antanut henkilö tätä kommenttia lausuessaan. ;)

Harmillisen vähän kyllä tullut kuvia otettua tämän vuoden keikoilta. Alla on vielä muutamia otoksia viime kesän Aitoon kirkastusjuhlilta, joita oltiin tänäkin kesänä tekemässä saman huipputiimin kanssa. Jos tiimin neljästä jäsenestä kolmea voi kohtuullisen hyvällä omallatunnolla nimittää nörteiksi, niin lähtökohdat on ainakin kohdallaan. Eikösjuu?


Bändin pojilta onneksi luonnistui soittimensa huolto. Olisi tällaiselta juniorilta kyllä jäänyt tekemättä! Jotenkin arvostuskäyrä nousi aika uusiin sfääreihin, kun tuo kannettiin lavalle.


Vähän elvis-fiilistä huutolinjaan... Tuolla mikillä siis lavan päässä olevat henkilöt pystyivät huutelemaan turhia asioita salimiksaajan vieressä olleeseen kaiuttimeen, jonka volume oli todennäköisesti käännetty nollille järjissä pysymisen varmistamiseksi.


Mikittäjä-Mikko päässyt kerrankin soittimen varteen.

Näillä festareilla tultiin myös siihen tulokseen, että 12ch ja 3 auxia sisältävä pöytä voi olla liian pieni huutolinjakäyttöön... Tuo oli siis 2012 kokeilu. Tänä vuonna käytössä olikin Mixwizard, jossa myös loppui lähdöt vähän kesken. Ei, älkää kysykö. Tosin, kaikista paras keksintö oli vetää mikittäjälle ja talon monitorimiehelle (eli minulle) omat kuuntelut IEMin läpi. (IEM tarkoittaa muusikkotilanteissa (yleensä) langatonta korvanappikuuntelua artistille). Mahdolliset ongelmat kuuluivat nappeihin jo ennenkuin miksaajat niitä ehtivät kaiuttimistaan edes havaita. Ja sainpa erään kerran hätyytettyä Mikon jostain vessan syövereistä, kun tuli pieni hätä päälle. Siis, joku tekninen ongelma lavalla. :)

Loppuun vielä pari kuvaa Mikseri-Nallen elokuiselta maailmanvalloitusreissulta. 4 päivää, kaksi kuskia, 2400 km. Ja ehdittiin me muutakin tekemään kuin istumaan autossa!
Kovin paljon pohjoisemmaksi ei enää autolla pääse


Nyt en kyllä lupaa mitään siitä, että koska päivittelen seuraavan kerran, mutta yritän parhaani....
Ei kommentteja: