2009-02-26

2009-02-14, Nokia Missio, Helsinki

Paasitorni on nyt sitten koettu. Ja vieläpä kahteen kertaan tänä vuonna. Ensimmäinen kerta oli tammikuussa, mutta en siitä koskaan saanut raapusteltua tekstiä, joten nyt sitten jotain hajatuksia.

Kyseessä on siis Helsingissä oleva varsin vaikuttavan historian omaava ulkoisesti vakuuttava kongressikeskus. Tai jotain siihen suuntaan. On se kyllä hienon näköinen paikka, täytyy myöntää. Ei ole kovin monessa keikkapaikassa viime aikoina tullut esimerkiksi kengänkiillotuskonetta vastaan...

Mutta, historiallisissa rakennuksissa on yleensä myös puutteensa. Lava vaikuttaa ihan asialliselta, mustat paksut verhot joka puolella, ja tyhjää tilaa niiden takana. Lavametelin kannalta pitäisi siis olla hyvä tilanne. Valitettavasti totuus on kuitenkin jotain ihan muuta. Lavalla sitä ei juuri huomaa, mutta erityisesti alapää tulee salin puolelle ihan liian lujaa ja muutenkin äänenpaineiden kanssa on ollut ongelmia tuolla. Ei toki olla oltu lähelläkään rokkikeikan metelikertoimia, mutta ehkä vähän turhan lujaa tullut näihin tilaisuuksiin.

Desibelejä on mittailtu ja asioista puhuttu. Tahtoo vain olla, että "desibelien mittaaminen" ei ole ihan niin yksinkertainen asia kuin voisi luulla. Kun pitää ottaa huomioon taajuuspainotuksia, aikakeskiarvoistuksia, mittausnopeuksia ja kaikkea muuta sellaista. Ja ei, se 85 dB ei todellakaan tarkoita sitä, että mikä tahansa dB-mittari ei saisi ylittää tuota lukemaa ollenkaan. Käytännössä tuo lukema on joskus ennen muinoin päätetty sen pohjalta, että jos 8 h/päivä ja 5 päivää/viikko joutuu olemaan sitä suuremmassa melussa, niin työnantajan tulee tarjota kuulosuojaimet. Näin siis yksinkertaistettuna. Minulla on työn alla jonkinlaisen ohjeistuksen kirjoittaminen asiasta, mutta saas nähdä koska se valmistuu. Sen verran paljon on tässä kaikkea muutakin menossa. Käytännössä kuitenkin yleensä mitataan Leq10 A-painotuksella. Eli melukertymä 10 minuutin ajalta, ja taajuuspainotuksena on A. Tässä tilaisuudessa nuo pyörivät hieman tilanteesta riippuen musiikin aikana 83-87 dB:n välillä. Eli ei siis mitenkään mahdotonta. Mutta, toisaalta, eipä meiltä pahimmillaan tullut muuta kuin laulut ja vähän pianoa PA:sta. On se kiva sitä varten roudata rokkikeikallekin riittävä PA ja 32-kanavainen mikseri mukana... :)

Ai niin, ja tuo rakennus on siis remontissa tällä hetkellä. Betonipölyä on joka paikassa, ja salin joutuvat kuulemma siivoamaan varsin usein. Himmenninkeskus oli aika kaamean näköinen, kun kaikki oli pölyn peitossa, se niistä suojauksista... Emme lisäksi voi ottaa kunnon autoa mukaan, kun käytännössä kaikki nuo vuokrasprinterit on korotetulla kopalla. Tuokin auto, mikä nyt on ollut käytössä, niin mahtuu juuri ja juuri korkeuden puolesta Paasitornin sisäpihalle. Jos olisi korkeampi auto, niin roudaus olisi vielä nykyistäkin hankalampaa. Ei siinä muuten mitään vikaa, mutta autoon mahtuu vain 2 henkeä, niin ei nuo paremmat puoliskot pääse pääkaupungissa asuvia sukulaisiaan katsomaan samalla kertaa. Mutta, sellaista se välillä on.

Ilmeisesti vielä kolmisen kertaa olisi tuo tänä keväänä. Niistä vain kaksi taitaa sattua TV Wake Upien kanssa päällekkäin, kuten tämäkin kerta, että täytyy nyt katsoa kuinka käy. Tosin, niihin on vielä aikaa... Sinällään vain ärsyttävää, että alkuvuosi ollut todella hiljaista keikkarintamalla, ja tänä viikonloppuna olisi ollut vissiin 5 keikkaa ainakin tarjolla ja lisäksi keikka muutakin kivaa tekemistä. Se on vain hiukan hankala revetä moneen paikkaan.

Mutta, nyt näitä kuvia.



Aloitetaan vaihteeksi kuvalla salista. Lava näyttää tosiaan asialliselta, mutta sali on muuten varsin kaamea sähköiselle musiikille.



Se on kanssa aika hauska, että toi on rakennettu "puolikerroksittain". Tuossa kyltissä ei siis näy kuin nuo puolikkaat kerrokset. Tasaluvulla olevat kerrokset puuttuvat siis. Milläköhän logiikalla nuo henkilöiden nimet on valittu? Kyseessä on siis paikan eri saleja/tiloja.



Eipä ollut aiemmin tullut tämän yhtiön hissiä vastaan.



Tuollaisen vois kyllä lisätä raideriin. Ei ihan jokaiselta keikkapaikalta tosiaan löydy kenkien kiillotuskonetta.



Näkymä talon FOH-aitiosta parvelta.


Toivottavasti tämä oli vain väliaikaisesti tuossa, eikä kyseessä ollut mikään kriittinen valopöytä. ;)



Ihan näppärästi kyllä saatu valot piilotettua näkyvistä.





Näkymä himmenninkeskuksesta. Eivät kuulemma edes harkitse kaluston putsausta ja huoltoa remontin jälkeen, vaan hankkivat suosiolla uusia. Ihan viksua on se. :)

Ei kommentteja: